A PHP Error was encountered

Severity: Notice

Message: Only variable references should be returned by reference

Filename: core/Common.php

Line Number: 257

A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/opstinab/public_html/system/core/Exceptions.php:185)

Filename: libraries/Session.php

Line Number: 675

 Mjesne zajednice - Opština Bileća


Mjesne zajednice

U opštini Bileća do sada je osnovano 11 Mjesnih zajednica, jedna gradska i deset
seoskih. 
Mjesna zajednica Bileća,Plana,Divin, Meka Gruda i Krstače osnovane su 31.03.1970. godine.
Mjesna zajednica Baljci sa 109 domaćinstava osnovana je 24.04.2006.godine.
Mjesna zajednica Fatnica sa 48 domaćinstava osnovana je 03.05.2007. godine.
Mjesna zajednica Vranjska sa 65 domaćinstava, Mjesna zajednica Podosoje sa 162 
domaćinstva i Mjesna zajednica Mirilovići sa 57 domaćinstava osnivane su 
25.10.2007. godine
Mjesna zajednica Bijela Rudina osnovana je 25.10.2010. godine.


Sve Mjesne zajednice, izuzev Mjesne zajednice Bileća, imaju svoje organe:
Savjet MZ, Predsjednika MZ, zamjenika predsjednika MZ i u potounosti su konstituisane i funkcionišu u skladu sa zakonom.
Sve Mjesne zajednice na teritoriji opštine Bileća imaju svoj Statut koji je u skladu sa Statutom opštine Bileća.

Finansiranje Mjesnih zajednica vrši se iz budžeta opštine, od samodoprinosa 
građana, iz sredstava zainteresovanih preduzeća, donacijama građana i vlastitim sredstvima.Prostorije i opremu za rad Mjesnih zajednica obezbeđuju organi lokalne samouprave.


Predsjednici Savjeta Mjesnih zajednica imaju pravo prisustvovati sjednicama SO-e, i po odgovarajućoj proceduri iznositi probleme u svojoj Mjesnoj zajednici.
Savjeti Mjesnih zajednica svake godine konkurišu za sredstva iz budžeta opštine 
kojima bi se finansiralo rješavanje najprioritetnijih problema.
Administrativni radnici prate rad Savjeta Mjesnih zajednica i pomažu u ostvarivanju administrativno- tehničkih poslova usmjerenih prema administrativnoj službi i njenim organima.


Stručne i administrativno-tehničke poslove (sem finansijskih) za Mjesne zajednice obavljaju, gdje je to moguće, službenici u Mjesnim kancelarijama ili je vršenje, kao i koordinacija poslova svih Mjesnih zajednica povjereno administrativnim radnicima u Odjeljenju za opštu upravu.
Takve aktivnosti Odjeljenja su ustaljena praksa kada je potrebno pomoći građanima u ostvarivanju njihovih prava i obaveza. U ljetnim mjesecima problem 
snadbijevanja pitkom vodom na seoskom području rješava se tako što Savjeti Mjesnih zajednica dostavljaju spiskove ugroženih domaćinstava.

Rad svih Mjesnih zajednica počiva na volonterizmu predsjednika, zamjenika predsjednika, članova Savjeta i drugih aktivista.
U praksi se pokazalo da je ovakav rad i organizacija rada Mjesnih zajednica svrsishodan i racionalan. Građani se na manjem prostoru lakše samoorganizuju, lakše „prepoznaju“ svoju lokalnu problematiku i lakše se dogovore oko samodoprinosa za pojedina infrastrukturna i komunalna pitanja. 
Na ovakav način, samoorganizujući se, riješeni su mnogi problemi u novoosnovanim seoskim Mjesnim zajednicama.

Ova naselja su svrstana u dvije grupe o to: gradskog urbanog tipa i sesoskog razbijenog tipa. Urbana su zastupljena na području grada Bileće i imaju standardne karakteristike urbanog gradskog područja. Seoska naselja su zastupljena na području grada Bileće i imaju standardne karakteristike urbabog gradskog područja. Seoska naselja su razbijenog tipa i locirana su na obodima kraških polja ili kompleksa obradivog zemljišta.

Bileca mjesne zajednice