A PHP Error was encountered

Severity: Notice

Message: Only variable references should be returned by reference

Filename: core/Common.php

Line Number: 257

A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/opstinab/public_html/system/core/Exceptions.php:185)

Filename: libraries/Session.php

Line Number: 675

 Zdravstvo - Opština Bileća


Zdravstvo

 

ZDRAVSTVENA ZAŠTITA  

Zdravstvena ustanova Dom zdravlja ''Sveti Luka'' Bileća čiji je osnivač opština Bileća provodi mjere primarne zdravstvene zaštite (prevencija bolesti i hitna medicinska pomoć) i dio sekundarne zdravastvene zaštite (ginekološki pregledi, internistički pregledi i RTG snimanja) a u skladu sa Zakonom o zdravstvenoj zaštiti.


    U Domu zdravlja Bileća organizovane su sledeće službe:
-    Opšta medicina,
-    Ginekologija,
-    Plućni dispanzer, 
-    Medicina rada,
-    Pedijatrija,
-    Higijensko-epidemiološka služba (HES),
-    hitna medicinska pomoć,
-    stomatološka služba i 
-    labaratorija,
-    terenska ambulanta u Divinu koja radi jadan dan sedmično.

Kadrovska popunjenost navedenih službi je zadovoljavajuća.
U Domu zdravlja radi ukupno 70 zaposlenih od čega:
-    medicinsko osoblje 48 radnika, i
-    nemedicinsko osoblje 22 radnika

Od medicinskog osoblja Dom zdravlja zapošljava: 9 ljekara specijalista, 2 zubna ljekara, 3 zubna ljekara specijalista,  1 biohemičar, 2 medicinska radnika VŠS, 31 medicinskog radnika SSS.
Za kvalitetno i cjelovito obavljanje poslova iz nadležnosti Doma zdravlja nedostaje 1 ljekar opšte prakse i 1 rentgenolog.


Dom zdravlja ima 1 terensku ambulantu u Divinu ona radi jedan dan sedmično. Službe funkcionišu na zadovoljavajući način uz prisustvo problema u vezi stare i dotrajale opreme u dijelu pružanja medicinskih usluga: oprema za hitnu medicinsku pomoć (aparat EKG, aparat sa kiseonikom, aspirator, sanitetski automobili), oprema za pedijatruju (inhalator i dr.), u stomatologiji nedostaju stomatološke stolice i neke stomatološke mašine. Za sve službe kojim je potreban nedostaje sterilizator.

Građevinski objekti Doma zdravlja su  renovirani u novije vrijeme. Međutim ostaje kao nerješen problem izmjene ili opravke prozora i vrata, intervencije na opravkama vodoinstalacione mreže i kanalizacije i sređivanje sanitarnih čvorova.


Ovakvo stanje objekta i opreme je posledica neredovnog održavanja i zamjene zbog nedostatka materijalnih sredstava. Osnovna škola ''Sveti Sava'' Bileća i Srednjoškolski centar ''Golub Kureš'' Bileća posjeduju stomatološku ambulantu u kojim jedan stomatolog vrši poslove preventivne i dječije stomatologije.


Postignuti su solidni rezultati na planu preventivne zdravstvene zaštite od zaraznih bolesti.
Higijensko epidemiološka služba vrši redovno vakcinacije, sistematske preglede djece. Nisu registrovani bilo koji oblici epidemije.
Higijensko epidemiološka zaštita na području opštine je zadovoljavjauća.

Gradska vodovodna mreža obezbjeđuje dovoljne količine vode za piće i druge potrebe u domaćinstvima, preduzećima i ustanovama. Voda se redovno i blagovremeno preventivno kontroliše sa aspekta biološke, fizičke i hemijske čistoće i u ovim sumnjivim okolnostima reaguje se na propisani način i blagovremeno.

 

Više informacija o strategiji razvoja opštine Bileća možete preuzeti ovde