A PHP Error was encountered

Severity: Notice

Message: Only variable references should be returned by reference

Filename: core/Common.php

Line Number: 257

A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/opstinab/public_html/system/core/Exceptions.php:185)

Filename: libraries/Session.php

Line Number: 675

 Turizam - Opština Bileća


Turizam

 

TURIZAM

Turizam je grana privrede koja bilježi konstantnu tendenciju rasta u svijetu i evidentno je da mnoge zemlje u turizmu prepoznaju mogućnost razvoja i jačanja cjelokupne oblasti privrede. To je i ujedno grana privrede koja zauzima vodeću poziciju u svijetu po investicijama, koja iskazuje dvostruko brži rast od bruto proizvoda na svjetskom nivou i zaslužuje posebnu pažnju  u našoj opštini kao i u čitavoj regiji.

Turizam je jedna od grana privrede koja u našoj opštini ni u predratnom periodu nije bila razvijena oblast privređivanja, tako da ne postoji tradicija bavljenja tom djelatnošću, osim u manjoj mjeri tranzitnog turizma koji počiva na ugostiteljskim uslugama pruženim duž saobraćajnica u kratkim zadržavanjima. 

Ugostiteljski objekati koji trenutno mogu ponuditi usluge su:
-    1 motel ''Vidikovac'' (kapacitet 21 ležaj), 
-    8 restorana
-    Kafići, barovi, slastičarne, buregdžinice...( 44 SUR-a)

Jedini hotel koji postoji u gradu je hotel ''Trebišnjica'' koji trenutno nije u funkciji (kapacitet 80 ležajeva).

Geografski položaj Bileće (zaleđe Jadranskog mora), blaga submediteranska klima, Bilećko jezero, planine (Baba planina i Viduša), pećine, stećci, manastir i crkve, selo pružaju mogućnost razvoja turizma. Sadašnji trend razvoja turizma ne predstavlja isključivo prodavanje ''sunca i mora'', već turisti zahtjevaju i kvalitetno osmišljene i organizovane propratne sadržaje poput krstarenja, planinarenja, obilaska istorijskih znamenitost i sl.
Bilećko jezero, kao i planine Baba i Viduša predstavljaju veliki potencijal za razvoj  lovnog, sportskog i rekreativnog turizma.
U svijetu sve više dolazi do izražaja i razvoj seoskog turizma. U ovom trenutku soski turizam se još uvjek nalazi na margini naših razmišljanja a i djelovanja. Seoski turizam pruža mogućnost ponude izvornih hercegovačkih proizvoda od mesa i mlijeka, gastronomskih specijaliteta domaće kuhinje, rijetkih vrsta voća, proizvoda domaće radinosti.

I pored svih ovih turističkih potencijala i vrijednosti, moramo biti svjesni nedostataka u koje je potrebno uložiti velike napore kako bi se reducirali ili otklonili. Prije svega imamo: loše puteve, nekavlitetne i nedovoljne smještajne kapacitete, neorganizovanost turističkog sektora u cjelini, neinvestiranje u održavanje spomenika, nedostatak edukovanih kadrova itd.. Sve su to nedostaci koji zahtjevaju velika ulaganja, ali koji bi se kvalitetnim planiranjem mogli postepeno redukovati i vremenom sasvim ukloniti. 

Karakteristike prirodnih resursa:

PLANINE: Baba i Viduša

- Baba  se nalazi na sjeveru opštine i najviši vrh joj je na 1737 m. nadmorske visine. U podnožju se nalazi izletište Koritnik sa 11 izvora. Planina je pokrivena bukovom, borovom i jelovom šumom. Divljač koja se može naći na ovom prostoru su:  medvjed, vuk, srna, divokoza.
Tereni Babe predstavljaju odličan potencijal za razvoj lovnog kao i sportsko-rekreativnog turizma.
- Viduša se nalazi na jugozapadu opštine sa najvišim vrhom V.Tisac na 1320m. nadmorske visine. Gornji djelovi planine su pokriveni bukovom šumom, niži djelovi su pokriveni hrastovom šumom i rastinjem. U nižim djelovima planine obitavaju zec, vuk, lisica, kuna, a u višim divlja mačka, srna i mali broj divokoza. Kao i Baba planina odličan je resurs za razvoj lovnog i sportsko-rekreativnog turizma.

PEĆINE: Đatlo


Đatlo pećina se nalazi na tromeđi sela Korita, zaseoka Doluše i sela Brestice (sjeverni dio opštine). Smatra se da je kroz nju nekada prolazila rijeka ponornica. Speolozi je svrstavaju među najznačajnije pećine Republike Srpske po svojim geofizičkim osobinama. Dubina joj još nije u potpunosti ispitana. Ima nekoliko kaskada po cca 80 m. Pećinu su detaljnjnije ispitivali Austrijski speolozi za vrijeme Austrougarske monarhije na ovim prostorima, a poznata je i kao sklonište domaćeg stanovništva u bunama i ratovima. Pristupačna je i interesantna za turizam.

JEZERO: Bilećko jezero


Bilećko jezero je vještačka akumulacija dužine 18 km. i širine 3-5 km. Kada je puno ima površinu od 27.000.000 m2 i zapreminu 1.300.000.000 m3. Bogato je ribom (26 vrsta ribe) , od čega su najbrojniji somovi. Zbog svoje veličine i pogodne klime ovog kraja predstavlja veliki potencijal kako za razvoj turizma rekreativnog, sportskog, razvoj ugostiteljstva tako i za proizvodnju i preradu ribe. 

VJERSKI TURIZAM: Manastir Dobrićevo i crkve


Opštini Bileća ima  1 manastir i 24 crkve.

Najznačajniji kulturno istorijski spomenici i vjerski objekti:

-    Nekropola stećaka (srednji vijek), smještena na ulazu u grad u neposrednoj blizini Bilećkog jezera.
-    Manastir Dobrićevo iz XIII vijeka smješten u selu Orah na obali Bilećkog jezera.
-    Crkva Svetog proroka Ilije na malom ostrvu u Bilećkom jezeru.
-    Crkva svetog velikomučenika Lazara smještena u gradu.
-    Hram Svetog Save smješten u gradu.
-    Crkva Svetog Arhanđela Mihaila u Trnovom Dolu kod Meke Grude.

 

 

Više informacija o strategiji razvoja opštine Bileća možete preuzeti ovde

 

 

Slika iz vazduha opstina BilecaSlika iz vazduha opstina BilecaSlika iz vazduha, Bileca gradSlika iz vazduha Bileca grad