A PHP Error was encountered

Severity: Notice

Message: Only variable references should be returned by reference

Filename: core/Common.php

Line Number: 257

A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/opstinab/public_html/system/core/Exceptions.php:185)

Filename: libraries/Session.php

Line Number: 675

 Kultura i informisanje - Opština Bileća


Kultura i informisanje

 

KULTURA I INFORMISANjE

U opštini Bileća na području kulture i informisanja djeluju sljedeće ustanove, udruženja i institucije:

-    SPKD „Prosvjeta“,
-    Kulturno-sportski centar Bileća,
-    Dom kulture u Bileći,
-    Osnovne i srednje škole u Bileći,
-    Narodna biblioteka „Vladimir Gaćinović“ u Bileći,
-    Udruženje guslara „Vojvoda Vlatko Vuković“ u Bileći,
-    Sekcije i organizacije pri osnovnim školama,
-    lokalna radio stanica.

Opština Bileća je tradicionalno poznata sredina koja je bila i ostala prepoznatljiva po kulturnim sadržajima koji su se, s obzirom na njenu veličinu, mogla mjeriti i sa znatno razvijenijim mjestima. 
    Nažalost, posljednjih 15 godina, iz poznatih razloga, sve je stagniralo, pa se to odrazilo u dobroj mjeri i na razvoj i napredak opšte kulture i kulturnih institucija.


    U tom periodu, kada su u pitanju kulturne institucije i događaji, posebnu i presudnu ulogu imala je i ima SPKD ''Prosvjeta'' sa svojom Srpskom narodnom čitaonicom čiji je fond od preko 7000 knjiga. ''Prosvjeta'' je u posljednjem petnaestogodišnjem periodu u potpunosti kroz svoje programe ''pokrila'' sva važnija kulturna događanja, među kojima treba posebno istaći:  Svetosavske akademije, Trojčindanski sabor kod manastira Dobrićevo, Vidovdanske dane kulture i sporta, Ćorovićevi susreti pisaca ''Srpska proza danas'' i brojne književne večeri, promocije, pozorišne predstave, izložbe slika i sl. A prije četiri godine pokrenut je prvi časopis za književnost i kulturu koji se u međuvremenu plasirao u sam vrh književne periodike.


    Svaki od ovih momenata, osim što je unaprijedio kulturu u našoj sredini, značajno je afirmisao Bileću kao sredinu i opštinu koja drži do kulturnih vrijednosti i, uprkos svim materijalnim i drugim nevoljama ovog vremena, ide u korak sa potrebama savremenog kulturnog trenutka u širem smislu. 
    Mnogi od ovih sadržaja su se realizovali u saradnji sa osnovnim i srednjim školama, Radio-Bilećom i sportskim klubovima što je dalo ton sveobuhvatnosti u ovoj djelatnosti.


    Većina programa je realizovana uz finansijsku pomoć Opštine Bileća.
Srpsko prosvjetno kulturno društvo ''Prosvjeta'' zapošljava jednog radnika, Kulturno-sportski centar Bileća,  dvanaest radnika, a Dom kulture u Bileći šest  radnika. 
Djelatnost se finansira iz Budžeta opštine Bileća.

Lokalna radio stanica sa 11 uposlenih radnika finansirana je iz Budžeta opštine Bileća i od sredstava propagande. Aktivnost je usmjerena na radio difuznu djelatnost i održavanje satelitskog antenskog sistema za praćenje programa drugih informativnih centara. Putem lokalne radio stanice građani su informisani o svim značajnijim političkim, sportskim i kulturnim dešavanjima, o radu sjednica SO-e Bileća, privrednim i drugim pitanjima od interesa za građane.
Tehnika kojom se izvršavaju programski sadržaji je u lošem stanju. Međutim, zahvaljujući blagovremenim intervencijama na popravkama nije bilo značajnih prekida i emitovanju  programa.
Pored navedenih ustanova neophodno je što prije formirati kulturno – umjetničko društvo, odnosno obnoviti nekadašnji KUD „Vladimir Gaćinović“.

Takođe postoje svi uslovi da se na kompleksu Kulturno – sportskog centra svake godine organizuje likovna kolonija vajara.

Prostor Kulturno – sportskog centra bi takođe mogao biti iskorišten za pokretanje rada srednje umjetničke škole. Napominjemo, da u Bileći već postoji stručni kadar za ovu vrstu obrazovanja. 

U narednom periodu posebnu pažnju treba posvetiti obezbjeđivanju boljih prostornih i svih drugih uslova za rad Gradske biblioteke „Vladimir Gaćinović“ u Bileći.  

 

Manifestacije koje se održavaju u opštini

­    Program povodom Dana Republike Srpske (9. januar) održava se svake godine u organizaciji Udruženja guslara „Vojvoda Vlatko Vuković“ i uz učešće izvornih pjevačkih grupa. Ovaj program okupi veliki broj posjetilaca i ostvaruje svoj osnovni cilj njegovanje patriotizma i ljubavi prema Republici Srpskoj.

 

­    Svetosavske svečanosti u tradicionalna manifestacija u organizaciji SPKD „Prosvjeta“ Bileća i uz učešće osnovnih i srednjih škola u Bileći. Savin dan je ujedno i Krsna slava Opštine Bileća, pa je ova svečanost utoliko više prisutna na svim nivoima.

 

­    Sabor narodnog izvornog stvaralaštva kod manastira Dobrićevo (Trojičin dan) je kulturna manifestacija koju Opština Bileća kao pokrovitelj njeguje kao centralnu kulturnu manifestaciju. Sabor je tradicionalan, okuplja veliki broj učesnika izvornog narodnog stvaralaštva sa područja Bileće i cijele Hercegovine.

 

­    Vidovdanski dani kulture i sporta počinju sedam dana prije Vidovdana i podrazumijevaju brojna sportska takmičenja, takmičenja u znanjima, a sve se završava uličnim trkama Vidovdanu u čast i kulturno – umjetničkim programom na gradskom stadionu. Organizator ovog programa je SPKD „Prosvjeta“, škole, vojska i druge institucije.

 

­    Preobraženjski sabor je kulturna manifestacija koju je osnovalo i organizuje je Udruženje „Vojvoda Vlatko Vuković“ Bileća. Sabor nastavlja tradiciju nekadašnjeg saborovanja kod hrama Svetog Save u Bileći i sastoji se od programa izvornog stvaralaštva iz Bileće i Hrcegovine i nastupa folklora.

 

­   Ćorovićevi susreti pisaca „Srpska proza danas“ su književna manifestacija koja se održava svake godine u septembru. Traje tri dana i okuplja do četrdeset učesnika (prozni pisci, književni kritičari i slično). U toku susreta dodjeljuje se književna nagrada „Svetozar Ćorović“ za najbolje prozno ostvarenje na srpskom jeziku u toku posljednje godine. Organizator manifestacije SPKD „Prosvjeta“.

­  

 Izdavačka djelatnost u Bileći u posljednjih desetak godina je takođe veoma prisutna. SPKD „Prosvjeta“ izdaje časopis za književnost i kulturu „Nova zora“, kao i prosječno druga tri naslova godišnje. 

 

Više informacija o strategiji razvoja opštine Bileća možete preuzeti ovde