A PHP Error was encountered

Severity: Notice

Message: Only variable references should be returned by reference

Filename: core/Common.php

Line Number: 257

A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/opstinab/public_html/system/core/Exceptions.php:185)

Filename: libraries/Session.php

Line Number: 675

 Opština Bileća


Usvojen Budžet opštine Bileća za 2014. godinu

Na 11. redovnoj sjednici Skupštine opštine Bileća koja je održana 30.05.2014. godine usvojen je Budžet opštine Bileća za 2014. godinu u iznosu od 9.224.655 konvertibilnih maraka, uz dodatni amandman o dodjeli 20.000 KM za organizovanje Manifestacije „Dani bilećkih proizvoda i stvaralaštva“.

Pored ove raspravljano je još dvadeset tačaka dnevnog reda, na kojima su između ostalih usvojeni Plan javnih nabavki i Investicioni program za 2014. godinu. Donesene su i odluke o platama i drugim pravima funkcionera opštine Bileća, čime je uređeno da one ostanu iste kao do sada.Nepromjenjene su ostale i naknade za vršenje odborničke dužnosti u SO-e Bileća, koje će i dalje ostati 350KM.Odbornici su izglasali zaključak o ograničavanju visine naknade za rad članova upravnih i nadzornih odbora u javnim ustanovana i preduzećima čiji je osnivač Opština Bileća.

Navedenim zaključkom iznos ne može preći 100 KM po članu. Na sjednici je imenovan i novi načelnik Odjeljenja za finansije – Nataša Mitrić diplomirani ekonomista. Gradska kapela je skupštinskom odlukom data na korištenje JP „Komus“, s tim što će na sljedećoj sjednici skupštine biti usaglašeni uslovi za rad i iznajmljivanje.

Donošenje odluke o imenovanju vršioca dužnosti članova Odbora za žalbe opštinske uprave Bileća je jedina tačka koju nije izgasao lokalni parlament.

Nova radna mjesta u Bileći kroz projekat “Usaid/SIDA Gold”

Načelnik opštine Bileća g-din Miljan Aleksić  u četvrtak 03.04.2014.godine sastao se sa predstavnicima projekta Usaid/Sida Gold koji u BiH realizuje Američka organizacija za međunarodni razvoj(USAID) i Švedska međunarodna agencija za razvoj i saradnju(SIDA). Projekat traje sledeće četiri godine i fokusiran je na otvaranje novih radnih mjesta. 


Sastanku ispred USAID/SIDA  Gold projekta prisustovali su Mia Grbešić Ćavar  zadužena za lokalni ekonomski razvoj u projektu i g-din Vojislav Ivanović zadužen za javni sektor u projektu,  a ispred opštine Bileća načelnik opštine Miljan Aleksić i saradnici. Opština Bileća je prepoznata kao opština gdje je tokom 2013/2014 godine otvoreno najviše novih radnih mjesta u Hercegovini, gdje se nalaze kompanije u privatnom sektoru koje su postale prepoznatljive u čitavoj regiji  i imaju planove za nove investicije i nova radna mjesta. 


Načelnik opštine Bileća g-din Miljan Aleksić je izjavio da kroz ovaj projekat sa jedne strane treba da se opštinska adminstracija reformiše i stavi na uslugu privatnom sektoru, započne projekat “Certifikacije opštine sa povoljnim poslovnim okruženjem”, otvori kancelarija za Lokalni ekonomski razvoj, formira privredni savjet, a sa druge strane pruži maksimalna podrška privatnim kompanijama na teritoriji opštine Bileća koje otvaraju nova radna mjesta i realizuje nove investicije.


Posle razgovora sa načelnikom predstavnici projekta Usaid/SIDA Gold posjetili su kompanije „Bilkon“ d.o.o. i „Mljekaru Pađeni“ d.o.o.  Kopmpanija „Bilkon d.o.o. je zaposlila 70-tak radnika i planira nova zaposlenja, i projekat USAID/SIDA Gold  podržaće ovu kompaniju. Takođe dogovorena je podrška projekta USAID/Sida Gold  „Mljekari Pađeni“ d.o.o. planiranim investicionim projektima usmjerenim na jačanje sirovinske baze, i proizvodnje stočne hrane. 


U narednom periodu planirane su posjete drugim privatnim kompanija na teritoriji opštine Bileća koje imaju proizvodni  program usmjeren na izvoz i nove investicije koje će dovesti do novih radnih mjesta u Bileći.